Diabetes mellitus type 2

De oorzaak van hoge bloedglucosespiegels bij diabetes mellitus type 2 is een combinatie van te weinig insuline en insulineresistentie. Insulineresistentie betekent dat de cellen minder gevoelig zijn geworden voor insuline, waardoor de opname van glucose moeilijker verloopt. Deze vorm van diabetes komt vaak voor bij mensen met overgewicht of obesitas. In Nederland hebben ongeveer 750.000 mensen diabetes mellitus type 2.1

Oorzaak

De oorzaken van diabetes mellitus type 2 zijn onder meer:

  • Overgewicht
  • Verkeerd eetpatroon
  • Te weinig beweging
  • Stress
  • Erfelijkheid
  • Zwangerschapsdiabetes
Verschijnselen

De klachten zijn onder andere: vaak plassen, veel dorst, moeheid en gewichtsverlies. Diabetes mellitus type 2 is een sluipend ziekteproces. In het begin merk je er niets van. Pas als de ziekte in de loop van de jaren verergert, wordt de ziekte pas ontdekt. Vandaar dat deze vorm van diabetes meestal voorkomt op latere leeftijd, dat wil zeggen bij mensen die ouder zijn dan veertig jaar. Om die reden wordt het vaak “ouderdomsdiabetes” genoemd. Inmiddels is dit een achterhaald begrip: ook jonge mensen kunnen tegenwoordig al diabetes mellitus type 2 hebben. Over het algemeen ontstaat diabetes mellitus type 2 bij kinderen door een verkeerd eetpatroon en te weinig bewegen.

Behandeling

De behandeling bestaat meestal in eerste instantie uit voedingsadviezen en meer bewegen. Daarnaast zijn er medicijnen die kunnen helpen de bloedglucose te verlagen.


1. RIVM nationaalkompas.nl