Zwangerschapsdiabetes

Diabetes die zich tijdens een zwangerschap ontwikkelt, wordt als een apart type diabetes beschouwd, omdat de bloedglucosespiegels tijdelijk te hoog zijn.

Oorzaak

Zwangerschapsdiabetes ontstaat onder invloed van de hormonen die de placenta tijdens de zwangerschap aanmaakt. Een aantal van deze hormonen remt de werking van het hormoon insuline. Hierdoor stijgt automatisch de glucose in het bloed. De pancreas (alvleesklier) van de moeder reageert daar weer op door meer insuline aan te maken, waarop ook de placenta nog meer insuline remmende hormonen gaat aanmaken. Indien de pancreas van de moeder dan niet in staat is om genoeg insuline aan te maken voor deze verhoogde glucose in het bloed, ontstaat zwangerschapsdiabetes.

Symptomen

Meestal wordt zwangerschapsdiabetes ontdekt wanneer de verloskundige tijdens het urine onderzoek suiker in de urine vindt. Er zijn daarnaast verschillende symptomen die kunnen duiden op zwangerschapsdiabetes:

  • veel vruchtwater
  • grote baby in verhouding tot de duur van de zwangerschap
  • vorig kind was zwaarder dan acht pond
  • de moeder is ouder dan 35 jaar
  • er komt diabetes voor in de familie
  • de moeder heeft eerder een miskraam gehad
  • de moeder had in eerdere zwangerschap diabetes
  • overgewicht
Gevolgen voor de baby

Omdat de baby een grote hoeveelheid glucose binnenkrijgt, zal hij zelf extra insuline gaan produceren. De insuline zorgt ervoor dat de glucose in zijn lichaam wordt omgezet in vet. Het gevolg is dat het kindje te snel groeit en te zwaar wordt.

Gevolgen voor de moeder

De moeder heeft als gevolg van zwangerschapsdiabetes een verhoogde kans op infecties in de nieren, de blaas, de baarmoederhals en in de baarmoeder zelf. Daarnaast neemt de kans toe op een langdurige bevalling en/of een keizersnede (omdat de baby te groot is).

Behandeling tijdens de zwangerschap

De behandeling van zwangerschapsdiabetes bestaat meestal uit een dieet. De moeder moet dan verspreid over de hele dag een aantal kleinere maaltijden eten in plaats van drie relatief grote maaltijden per dag. Meestal is een dieet voldoende om te voorkomen dat de diabetes zich verder ontwikkelt en de moeder of de baby schade oplopen. Soms echter is een dieet alleen niet genoeg om zwangerschapsdiabetes onder controle te houden en zal de moeder insuline krijgen.

Behandeling na de bevalling

Zodra het kind is geboren, zal de bloedglucosespiegel in de gaten gehouden moeten worden. De reden is dat de baby in de baarmoeder continue veel insuline heeft geproduceerd vanwege de te hoge bloedglucosespiegel van de moeder. Na de bevalling is de bloedglucose toediening weer normaal, terwijl de baby nog steeds veel insuline produceert. Daardoor kan zijn bloedglucosespiegel te laag worden en zal de baby via een infuus glucose toegediend krijgen. Zwangerschapsdiabetes verdwijnt na de bevalling. De kans is groot dat deze vorm van diabetes bij een volgende zwangerschap opnieuw optreedt.

Gevolgen op lange termijn

Vrouwen die zwangerschapsdiabetes hebben gehad, hebben ongeveer 50% kans om op latere leeftijd diabetes mellitus type 2 te krijgen. Het is mogelijk om deze kans te verkleinen door gezond te eten, regelmatig te bewegen en op het ideale gewicht te blijven. Ook heeft het kind een kleine kans om later zelf diabetes te krijgen. Deze kans wordt kleiner wanneer de aandoening tijdens de zwangerschap op tijd is ontdekt en de moeder er goed voor behandeld is.